دندان مصنوعی ، نحوه مراقبت وسازگاری با آن
هنگامی که شما تمام دندان های خود را از دست داده اید برای جایگزینی دندان های از دست رفته می توانید از دندان مصنوعی استفاده کنید وبعد از آن باید اقدامات لازم را انجام دهید.
هنگامی که تعدادی یا همه دندان های خود را از دست می دهید، روش های مختلفی برای جایگزینی آنها وجود دارد . در صورتی که تمام دندان های طبیعی خود را از دست بدهید، یک پروتز متحرک کامل اغلب روشی است که برای جایگزینی آنها توصیه می شود.
جایگزینی دندان های از دست رفته برای سلامتی و ظاهر شما مفید است. صحبت کردن و غذا خوردن را بهبود می بخشد، لبخند شما را بهبود می بخشد و به خصوص در مورد پروتز کامل، به حمایت از ماهیچه های صورت شما کمک می کند و ظاهری جوان تر ایجاد می کند.
چگونه از دندان مصنوعی خود مراقبت کنم؟
با وجود اینکه شما دیگر دندان های طبیعی ندارید، همچنان باید به خوبی از دهان خود مراقبت کنید. پلاک روی دندان مصنوعی شما تشکیل می شود و غذا می تواند بین دندان مصنوعی و بافت لثه شما گیر کند. در اینجا چند نکته مفید در مورد مراقبت از دندان مصنوعی آورده شده است:
- پروتزهای مصنوعی شکننده هستند و در صورت افتادن ممکن است بشکنند. ایده خوبی است که پروتزهای مصنوعی خود را روی یک سینک پر از چند لیتر آب یا یک حوله تا شده که روی میز قرار داده شده است، تمیز کنید.
- دندان مصنوعی در صورت خشک شدن ممکن است تاب بخورد. هنگامی که دندان مصنوعی شما در دهان شما نیست، حتما آن را در حمام دندان مصنوعی پر از پاک کننده دندان مصنوعی یا آب نگهداری کنید.
- چسب دندان مصنوعی ممکن است برای کمک به حفظ دندان مصنوعی شما استفاده شود، اما نباید با یک پروتز نامناسب استفاده شود.
- با پروتزهای مصنوعی خود به دقت رفتار کنید. هنگام تمیز کردن، مطمئن شوید که پلاستیک یا گیره ها را خم نمی کنید یا آسیب نمی بینید.
- پس از برداشتن دندان مصنوعی دهان خود را تمیز کنید. برای تمیز کردن زبان، گونه ها و سقف دهان (کام) از یک مسواک نرم روی دندان ها و گاز طبیعی یا یک مسواک نرم استفاده کنید. در صورت استفاده، چسب دندان مصنوعی باقی مانده را از لثه خود جدا کنید.
- پروتزهای مصنوعی را قبل از قرار دادن دوباره در دهان خود کاملاً بشویید، به خصوص اگر از محلول آغشته به دندان مصنوعی استفاده کنید. این محلول ها می توانند حاوی مواد شیمیایی مضری باشند که در صورت بلعیدن باعث استفراغ، درد یا سوختگی می شوند.
محدودیت های دندان مصنوعی
پروتزها به طور کلی کارایی کمتری نسبت به دندان های طبیعی دارند.
برخی افراد می توانند همه غذاها را به راحتی بخورند، اما اینها استثنا هستند.
به طور کلی هرچه شکل رج بهتر باشد با مشکلات کمتری مواجه می شود. به بیمارانی که برجستگیهای کمتری دارند باید توصیه شود که پروتزهای مصنوعی آنها احتمالاً حرکت میکند (مخصوصاً فک پایین) و بنابراین کارایی آنها کاهش مییابد.
بیمارانی که برجستگی کمتری دارند، احتمالاً با نقاط دردناک بیشتری نسبت به سایرین مواجه خواهند شد
عاقلانه است که این محدودیت ها را قبل از زایمان به بیماران گوشزد کنیم تا به جای توجیه تلقی شود.
سازگاری با دندان مصنوعی
- از آنجایی که پروتزهای جدید از برخی جهات به دندان مصنوعی قدیمی تغییر یافته اند (در غیر این صورت نیازی به دندان مصنوعی جدید نخواهد بود)، سازگاری با آن زمان می برد.
- بیماران مسنتر ممکن است مشکلاتی را در سازگاری با دندان مصنوعی جدید به دلیل کاهش ظرفیت یادگیری الگوهای فعالیت ماهیچه ای جدید تجربه کنند.
- مطالعات نشان می دهد که ممکن است 6 تا 8 هفته طول بکشد تا عضلات به طور مطلوب با پروتزهای جدید سازگار شوند .
- سازگاری در افرادی که از پروتز کامل استفاده می کنند کاهش می یابد زیرا گیرنده های عمقی رباط پریودنتال از بین رفته اند و مناطق وسیعی از گیرنده های عمقی مخاطی با اکریلیک پوشانده شده است.
سازگاری تحت تأثیر:
- مدت زمان استفاده از دندان مصنوعی
- مقدار برآمدگی باقی مانده
- درجه تغییرات ایجاد شده در دندان مصنوعی جدید
- تنوع فردی (مثلاً بیمارانی که ادراک حسی دهانی حادتری دارند در سازگاری با مشکل بیشتری مواجه هستند)
این بیماران ممکن است کاهش کارایی اولیه، گاز گرفتن گونه یا لب را تجربه کنند. سازگاری ممکن است با خوردن غذاهای نرم، افزایش به غذاهای سفت تر، برش دادن غذا به قطعات کوچکتر و قرار دادن غذا در گوشه های دهان بهبود یابد. سازگاری ممکن است با افزایش اولیه و گذرا در بزاق همراه باشد. بیماران باید در مورد نیاز به استقامت در زمانی که سیستم عصبی عضلانی آنها با پروتزهای جدید سازگار است، توصیه شود.
صحبت کردن ممکن است تحت تأثیر تغییرات در موارد زیر باشد:
- موقعیت دندان (به ویژه دندان های قدامی)
- فضای زبان (به خصوص اگر بیماران برای مدتی بدون دندان مصنوعی بوده اند)
- خطوط کامی مشکلات صحبت اولیه معمولا گذرا هستند، زیرا زبان بسیار سازگار است - اما موقعیت دندان ها باید هنگام زایمان نزدیک باشد).
ممکن است برای برخی افراد ظاهر تغییر کند، معمولاً به دلایل:
- افزایش طول دندان های ثنایا (اگر دندان های قبلی به طور قابل توجهی ساییده شده باشند)
- تغییرات در بعد عمودی
- بهبود حمایت از لب (قول ندهید که چین و چروک را از بین ببرید)
در بیشتر موارد این تغییرات ظاهری مفید بوده و برای بیمار نگران کننده نیست. با این حال، اگر ظاهر به طور اساسی تغییر کند، ممکن است نگران کننده باشد. بیماران ممکن است در طول دوره سازگاری با ظاهر جدید خود به اطمینان خاطر نیاز داشته باشند.
تشخیص مشکلات دندان مصنوعی
علل درد دندان مصنوعی
- انسداد
- پایه دندان مصنوعی (مناسب و کانتور)
- بعد عمودی
- عفونت
- بیماری/شرایط سیستمیک
- آلرژی (نادر)
علل شلی دندان مصنوعی
- انسداد
- پایه دندان مصنوعی (مناسب و کانتور)
- مشکلات موقعیت دندان
- آناتومی ضعیف